Sayyidi Syeikh Abdul Ghani Ibn Soleh Al-Ja’fari Dipilih Rasulullah SAW

"Sayyidi Syeikh Abdul Ghani Ibn Soleh Al-Ja’fari Dipilih Rasulullah SAW"

elzeno 2 menit baca
Sayyidi Syeikh Abdul Ghani Ibn Soleh Al-Ja’fari Dipilih Rasulullah SAW

Pada hari Jumaat 1 Ramadhan di Bumi Mesir,di Masjid Sayyidi Syeikh Soleh al-Ja’fari di Darrasah,Kaherah,Mesir ribuan oang mengikuti Sholat Jenazah serta Pengebumian Sayyidi Syeikh Abdul Ghani ibn Soleh al-Ja’fari.Sebelum itu,mereka mendengar Khutbah Jumaat yang disampaikan oleh Syeikh Atiyyah Al-Ja’fari,Imam dan Khatib Masjid Sayyidi Syeikh Soleh al-Ja’fari.Beliau menceritakan bahawasanya ketika Syeikh Soleh al-Ja’fari ingin mengajar anaknya Sayyidi Syeikh Abdul Ghani,maka Sayyiduna Husain,Cucu Rasulullah saw berkata (tidak pasti sama ada secara mimpi atau yaqazah) Tidak mengapa aku yang akan mengajar puteramu…Selepas mendengar khutbah tersebut,ada beberapa orang di dalam masjid itu yang menjadi jazbah…

Nama lengkap tokoh ini ialah Syeikh ‘Abdul Ghani bin Syeikh Soleh bin Muhammad bin Soleh bin Muhammad bin Rifa‘i yang bersambung keturunannya dengan Sayyidina Ja‘far al-Sadiq bin Muhammad al-Baqir bin ‘Ali Zainal ‘Abidin bin al-Husain bin Saidina ‘Ali bin Abi Talib, suami Saidatina Fatimah al-Zahra’ binti Rasulullah s.a.w.

Bapanya, Syeikh Soleh, adalah antara tokoh ulama al-Azhar yang masyhur di zamannya. Beliau merupakan imam dan khatib Masjid al-Azhar dan juga pengamal Tariqat Ahmadiyyah. Beliau giat mengembangkan tariqatnya sehingga ia kemudian dikenali sebagai Tariqat Ja‘fariyyah Ahmadiyyah Muhammadiyyah. Setelah kewafatannya, Syeikh ‘Abdul Ghani mewarisi dan memikul daripada bapanya tugas memimpin Tariqat Ja‘fariyyah yang terus berkembang luas di bawah pimpinannya.

Syeikh ‘Abdul Ghani dilahirkan di Dunqala, Sudan dan merupakan anak lelaki tunggal Syeikh Soleh. Beliau dijaga oleh datuknya kerana Syeikh Soleh meninggalkan isteri dan anaknya bersama keluarganya apabila beliau berhijrah ke Mesir untuk belajar di al-Azhar. Syeikh Soleh kemudian terus menetap di Mesir bertugas sebagai tenaga pengajar dan khatib di Masjid Al-Azhar. Anaknya, Syeikh ‘Abd al-Ghani terus membesar dan mempelajari ilmu agama serta menghafaz al-Quran di tempat kelahirannya.

Ketika berusia 10 tahun, Syeikh ‘Abdul Ghani mengambil tariqat dari bapanya, Syeikh Soleh. Seawal usia 14 tahun, Syeikh ‘Abdul Ghani telah mengarang qasidah Hijrah yang masyhur dibaca hingga hari ini setiap kali menjelang sambutan Awal Hijrah. Setelah tamat pengajian, beliau bertugas sebagai guru di peringkat sekolah rendah. Beliau telah menyandang berbagai jawatan dalam bidang pendidikan dan pentadbiran dari guru sekolah rendah hinggalah kepada pegawai penyelia pelajaran.

Selepas wafat bapanya pada tahun 1979, di atas rasa tanggung jawab Syeikh ‘Abdul Ghani telah berhijrah ke Mesir untuk mengambil alih tempat bapanya. Langkah pertama yang diambil beliau ialah mendaftarkan Tariqat Ja‘fariyah di bawah al-Majlis al-A‘la li al-Turuq al-Sufiyyah, Mesir (Majlis Tertinggi Tariqat Sufi Mesir). Beliau menggunakan gelaran “Syeikh Umum Thariqat”. Beberapa anak murid Syeikh Soleh memberitahu, Syeikh ‘Abdul Ghani dipilih atas arahan dari Rasulullah s.a.w kepada Syeikh Soleh. Lalu, di akhir hayat Syeikh Soleh, Syeikh ‘Abdul Ghani telah diangkat sebagai bakal pengganti Syeikh Soleh yang berlangsung di tanah suci Mekah. (Berdasarkan qasidah karangan Syeikh ‘Abdul Ghani)

Di zaman Syeikh ‘Abdul Ghani inilah, berkembangnya tariqat ini terutama di Mesir. Boleh dikatakan setiap muhafazah (negeri) terdapat markaz Tariqat Ja‘fariyah. Di muhafazah Aswan sahaja terdapat hampir 20 buah markaz selain di muhafazah lain seperti Iskandariah, Helwan, Bani Suwef, Asyut, Isna, Mahalah Kubro, Qalyubiyyah, Manufiyah, Luxor dan Qina. Di Kaherah, antara markaz Tariqat Ja‘fariyah ialah di al-Amiriyyah, Darul Salam, Jabal Asfar. Masjid di Darrasah, Kaherah sekarang ini pula beroperasi sebagai Markaz Induk bagi Tariqat Ja‘fariyah.

Syeikh ‘Abdul Ghani amat mengambil berat dalam menerbitkan dan menyebarkan karya-karya bapanya dan juga karya-karya tasawuf lain secara umumnya. Penubuhan Maktabah Jawami‘ al-Kalim di Jalan Ja‘fari, Darrasah adalah diilhamkan oleh Syeikh ‘Abdul Ghani awal tahun 1980.

Beliau juga telah meninggalkan beberapa hasil penulisan, antaranya:(من وحى المنبر)(المختار من مدائح المختار) terdiri daripada 130 qasidah di dalam dua juzuk.(الكنز الثرى في مناقب الجعفري) biografi bapanya, Syeikh Soleh.(ختمة القرآن الكريم)(حصن الأمان)(مفتاح الدخول للطريقة الجعفرية)(منهاج الطريقة الجعفرية)(الطريقة الجعفرية شيخاً ومنهاجاً)
Hingga kini, Tariqat Ja‘fariyyah telah berkembang dan mempunyai markaz di Libya, Sudan, Kuwait dan juga Malaysia. Bahkan ramai di kalangan warga Nigeria, Jordan dan Thailand mengambil tariqat dari Syeikh ‘Abdul Ghani

sumber :
http://aladamyarrantawie.blogspot.com/
http://www.facebook.com/Kisah.Para.DatudanUlama.Kalimantan
http://www.facebook.com/Para.Pecinta.Habaib.dan.Ulama
elzeno
elzeno Pengalaman adalah Guru Terbaik. Oleh sebab itu, kita pasti bisa kalau kita terbiasa. Bukan karena kita luar biasa. Setinggi apa belajar kita, tidahlah menjadi jaminan kepuasan jiwa, yang paling utama seberapa besar kita memberi manfaat kepada sesama.
Posting Komentar
Cari ...
Menu
Tampilan
Bagikan